

"Att tillverka och till saluhålla tårtor, pastejer och bakelser", nämns i den första kungliga förordningen av 1834 års lag som tillåten verksamhet för välfrejdade kvinnor. Det tog Elsa Anderson fasta på, och första dagskassan den 7 maj 1916 var på 75 kronor och 22 öre.
Elsa Anderson föddes den 2 augusti 1884 på en lantgård i Gubbetorp belägen i Hagebyhöga Församling utanför Vadstena. Som ung sökte hon sig till en släkting som hade konditori i Örebro och där fick hon arbete och utbildade sig till konditor. Elsas föräldrar besökte ibland goda vänner i Norberg och när hon en gång medföljde, så mötte hon sin blivande make handlaren Emil Bergvall.
Elsa flyttade så småningom till Norberg och arbetade ett tag som husmor på dåvarande lasarettet, men ville naturligtvis utöva sitt egentliga yrke som konditor. Elsa och Emil hittade en lämplig lokal vid norra delen av torget och hon döpte konditoriet i sitt flicknamn.
1919 inköptes fastigheten Tinget 3, konditoriets nuvarande lokaler, och verksamheten överflyttades dit. Fastigheten var centralt belägen i korsningen av vägarna till Avesta, Hedemora, Sala, Fagersta/Västanfors och Västerås. Norberg var ju då huvudort i Norra Bergslagen med full fart i alla gruvor, så platsen var väl vald.
Huset på fastigheten blev på mitten av 1800 talet hitflyttat (!) till nuvarande plats från Salbohed i Västerfärnebo socken, där det hade tjänstgjort som "kaptensboställe" sedan 1700 talet. Det flyttades hit av handlaren och gästgivaren H.J. Byhlin som hade affär i ett numera rivet hus, beläget vid gamla marknadstorget väster. Under en senare ägare, F.O. Lethenström, var det ett gästgiveri med sk. skjutsstationsskyldigheter. På 1880 talet gjordes en tillbyggnad där våra tillverkningslokaler nu ligger. Övervåningen bestod då av ett enda stort rum som användes för fester och dylikt.
Tyv